Λιγότερο από 30 λεπτά απόμειναν για την  τολμηρή αποστολή της Red Bull Stratos και τον Αυστριακό αθλητή των extreme sports .

Σκοπός του είναι να επιχειρήσει να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση με άλμα από ένα διαστημικό θαλαμίσκο από τα 36,576 μέτρα.

Ο 43χρονος αθλητής θα αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 1.110 χλμ./ώρα κατά τη διάρκεια του υπερηχητικού του ταξιδιού στη Γη σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους μείον 56 βαθμούς Κελσίου.

Το αερόστατο, φτάνει σε ύψος 55 ορόφων και θα μεταφέρει τον Baumgartner και τον διαστημικό του θαλαμίσκο, βάρους 1.300 κιλών, στην στρατόσφαιρα. Είναι το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για αυτή την επανδρωμένη πτήση, κατασκευάστηκε από λωρίδες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας. Όταν το αερόστατο φτάσει το υψόμετρο του άλματος, θα έχει 102 μέτρα ύψος, με διάμετρο 129 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το αερόστατο που χρησιμοποιήθηκε από τον Joe Kittinger πριν από 52 χρόνια για το ρεκόρ άλματος των 31.333 μέτρων και το οποίο ο Baumgartner θα προσπαθήσει να ξεπεράσει.

Κεντρικός σκοπός του προγράμματος Red Bull Stratos είναι να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για την επιστήμη με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ταξιδιών στο διάστημα και την έξοδο των αστροναυτών σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Το άλμα θα επιχειρήσει επίσης να σπάσει ένα σύνολο από ρεκόρ, όπως τη μεγαλύτερη ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση, το υψηλότερο άλμα, την υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο και την μεγαλύτερης διάρκειας ελεύθερη πτώση.

Δείτε εδώ ζωντανά μεσω live stream το μεγάλο άλμα από το διάστημα:

httpv://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ItzEq3M&feature=player_embedded