Μεγάλος νικητής της Eurovision, μετά από ένα συναρπαστικό τελικό, αναδείχθηκε η Ουκρανία. Παρ’ ολίγον έκπληξη με την Αυστραλία, ελληνικό άρωμα στην τρίτη θέση!

Eurovision ήταν και πάει, επιφυλάσσοντας όμως εκπλήξεις, ανατροπές, μεγάλους νικητές και χαμένους!

Ο εφετινός ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου με τον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ύστερα από την περυσινή νίκη του Måns Zelmerlöw.

H Kύπρος μας με τους Minus One κατάφεραν να τερματίσουν στην 21η θέση καθώς ψηφίστηκε από 15 χώρες την Αρμενία, Βουλγαρία , Κροατία, Εσθονία, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Μολδαβία, Πολωνία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα όπου για μία ακόμη χρονιά μας έδωσε τους περισσότερους βαθμούς στο σύνολο 20 από κρητική επιτροπή και televoting. Η Κύπρος στο σύνολο της ψηφοφορίας συγκέντρωσε 96 βαθμούς.

Το συγκρότημα που εκπροσώπησε τη χώρα μας έγραψε την πρώτη του αντίδραση στα social media μετα τον τελικό. Συγκεκριμένα  οι Minus One είπαν:

«Καλημέρα σε όλη την Κύπρο! Καλημέρα σε όλους τους φίλους και τους θαυμαστές! Ήταν μια καταπληκτική κούρσα για εμάς παρόλο που δεν κατέληξε όπως ελπίζαμε. Υπήρχαν υπέροχα τραγούδια πολλά από τα οποία δεν είχαν την σωστή αναγνώριση. Αλλά αυτή είναι η Eurovision και είναι ένας διαγωνισμός… Αυτό που μετράει είναι τα συγχαρητήρια μηνύματα αγάπης και στοργής που λαμβάνουμε τα οποία θα κρατήσουν μια αιωνιότητα και το ότι ενωθήκαμε όλοι μαζί για ένα κοινό όνειρο και μία ελπίδα που μας έκανε να χαμογελούμε. Η Κύπρος είναι μία καταπληκτική χώρα και αυτό αποδείχτηκε ξανά τις τελευταίες δύο βδομάδες. Θα γράψουμε περισσότερα όταν συνέλθουμε από το hangover! Let’s Keep Rocking!»

Δείτε το ποστ:

minus post

Στον τελικό στη σκηνή της Globe Arena ανέβηκαν οι αποστολές είκοσι έξι χωρών προσπαθώντας η κάθε μία για το καλύτερο.

Το παρών έδωσε και ο Justin Timberlake που εμφανίστηκε στο interval παρουσιάζοντας το νέο τραγούδι του.

https://www.youtube.com/watch?v=NFRpUJ0m1nA

Η κυριότερη αλλαγή στην εφετινή Eurovision, 61η στην ιστορία της, επήλθε στο σύστημα της ψηφοφορίας: Οι εκπρόσωποι των 42 χωρών που ψήφισαν ανακοίνωσαν αρχικά μόνο τη βαθμολογία που έδωσε η εκάστοτε κριτική επιτροπή. Οι ψήφοι των τηλεθεατών από το televoting προστέθηκαν στο τέλος, διατηρώντας στα ύψη την αγωνία έως την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.

Το απροσδόκητο συμβάν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας ήταν χωρίς αμφιβολία το σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της Αυστραλίας. Μία χώρα που βρίσκεται (κατά πολύ) εκτός Ευρώπης και προσκλήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Eurovision, παρ’ ολίγον να κάνει την πιο αναπάντεχη έκπληξη στα χρονικά της διοργάνωσης.

Η συγκλονιστική Dami Im, με καταγωγή από τη Νότιο Κορέα και νικήτρια του X-Factor του 2013 στην Αυστραλία, ήταν η άτυπη νικήτρια της ψηφοφορίας των κριτών.

Τι συνέβη μετά την προσθήκη του televoting;

Οι ψήφοι του κοινού ανακοινώθηκαν αργά και βασανιστικά στο τέλος. Το νέο σύστημα ψηφοφορίας ανέτρεψε τα δεδομένα στην «τελευταία στροφή» αναδεικνύοντας ως νικήτρια την Ουκρανία και την Jamala με το «1944», ένα τραγούδι – θρήνος για την Κριμαία του 1944 που συγκέντρωσε 534 βαθμούς. Η δεύτερη νίκη της χώρας μετά από αυτή της Ρουσλάνα το 2004.

Η Αυστραλία τερμάτισε δεύτερη. Στην τρίτη θέση, ο Ρώσος Sergey Lazarev με το ελληνικό χρώμα στους συντελεστές του τραγουδιού!

Το ραντεβού για του χρόνου δίνεται στην Ουκρανία!

Η αντίδραση της ουκρανικής αποστολής μετά τη λήξη της ψηφοφορίας:

Η εμφάνιση της Jamala στο τελικό: