BANER festvl 2015[700x310 demo]

Ιούνιος: Μήνας Σύγχρονου Χορού

Σε Λεμεσό και Λευκωσία

 

18ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Για μια ακόμη χρονιά ο Ιούνιος προσφέρει στους φίλους του σύγχρονου χορού την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος ενδιαφέρουσες παραστάσεις από πολλές χώρες, με ποικίλη θεματολογία και άποψη γύρω από θέματα προσωπικά και υπαρξιακά, όσο και γύρω από ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Το Φεστιβάλ, το οποίο κουβαλά ήδη μια ιστορία 17 πετυχημένων διοργανώσεων, μετονομάστηκε φέτος σε «Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου». Δημιουργώντας έτσι μια νέα προοπτική, το Φεστιβάλ αποτείνεται πλέον όχι μόνο σε Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο στόχος βέβαια παραμένει ο ίδιος. Να παρουσιάζει στο κοινό της Κύπρου τις τάσεις, δημιουργίες και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας παράλληλα  γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.

 

Φέτος ετοιμάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα με 11 παραστάσεις από 9 χώρες στο οποίο η Κύπρος δίνει το δικό της παρόν με τέσσερεις κυπριακές ομάδες που ξεχώρισαν στη φετινή διοργάνωση της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού. Ένας αυξημένος αριθμός παραστάσεων θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στη Λευκωσία η οποία θα φιλοξενήσει 5 χώρες στο Θέατρο Παλλάς και τη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας, ενώ το Θέατρο Ριάλτο θα φιλοξενήσει στη Λεμεσό 6 ακόμη παραστάσεις. Οι φίλοι του χορού σε Λεμεσό και Λευκωσία έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς με λεωφορείο στις παραστάσεις που δεν θα παρουσιαστούν στην πόλη τους ως εξής: Aπό και προς Λεμεσό – Αναχώρηση από Χώρο Στάθμευσης Καταστήματος Πισσαρίδη (Κυκλικός Kόμβος Αγίας Φύλας). Aπό και προς Λευκωσία: Αναχώρηση από Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφόρος  Αθαλάσσας)

Ώρα αναχώρησης: 19:15  Πληροφορίες 99 61 82 25

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν, όπως κάθε χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία των Πρεσβειών των χωρών που συμμετέχουν.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας Κλικ Fm, Choice Fm, HIT Fm, Russian Wave

 

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων στο Θέατρο Ριάλτο

 

2/6 Ομάδα:  Internationaal Danstheater (Ολλανδία)

       Έργο:  “Fado-Ritual e Sombras” (2014)

Ο χορογράφος Vasco Wellenkamp, χρησιμοποίησε ως αφετηρία τις ρίζες της μουσικής fado, που παραδοσιακά εκφράζει τις ιδιομορφίες της αβεβαιότητας της ζωής: τον χωρισμό, τη θλίψη, τον έρωτα, την πίστη.  Μια συμπαραγωγή με την Companhia Portuguesa de Bailado Contemporâneo (Πορτογαλία).

 

5/6 Ομάδα: ROOTLESSROOT (Ελλάδα)

Έργο:W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)” (2014)

Μία παράσταση από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Frucek που διερευνά τη γυναικεία φύση μέσα από τις έννοιες του πάσχοντος γυναικείου σώματος και των αρχετυπικών, σκοτεινών και τραγικών ηρωίδων: της Φαίδρας, της Μήδειας και της Πασιφάης. Ο κεντρικός άξονας του καλλιτεχνικού τους έργου είναι η εξερεύνηση του ανθρώπινου συναισθήματος: των μυστικών πόθων που εκφράζονται μέσω του σώματος.

 

10/6  Ομάδα: HURyCAN (Ισπανία)   Έργο “Je te haime” (2013)

Το βραβευμένο έργο των Arthur Bernard Bazin και Candelaria Antelo (Διεθνής Έκθεση Θεάτρου και Χορού της Huesca, 2013). Ένα έργο που θέτει υπό αμφισβήτηση τα όρια και τη βασική μας επικοινωνία, μέσω της κίνησης.

 

15/6 Ομάδα: Art Of Spectra (Σουηδία) Έργο: “FRAGMENT” (2014)

Απόσπασμα μιας μνήμης στην οποία δεν έχουμε πλήρη πρόσβαση. Μια εικόνα, μια φευγαλέα ματιά σε ένα γεγονός ή ένα όνειρο. Αποσπάσματα από μια ζωή, από μια συνάντηση. Η παράσταση Fragments του Peter Svenzon διερευνά την εφηβεία, τη χαμένη αθωότητα, τις κρίσιμες συναντήσεις και τις δυσάρεστες εμπειρίες.

 

27/6  Ομάδα: T42dance Projects (Ελβετία)

Έργα: Another Chopsticks Story (2011) / Black Swan (2013)

Το πρώτο έργο είναι μια χιουμοριστική προσέγγιση των χορογράφων/χορευτών Misato Inoue και Félix Duméril στην ιστορία της Madame Butterfly, δοσμένη με μια γερή δόση αυτοσαρκασμού. Στο Black Swan, η Misato Inoue παρουσιάζεται με έναν ζωηρό, κεφάτο και καλαίσθητο τρόπο, σαν ένα χορογραφικό οριγκάμι.

 

30/6  Ομάδα: 6th Dimension (Γαλλία)

Έργα: “Tell me, what you dance?” (2015) / “I feel good” (2010)

Στο πρώτο έργο, της Séverine Bidaud, τρία παραμύθια και τρεις χορευτές χιπ χοπ αναζητούν την ευχαρίστηση που προσφέρει το παιχνίδι, απελευθερώνονται από την ένταση και τον αυτοματισμό της ενηλικίωσης και ανακαλύπτουν εκ νέου έναν αυθορμητισμό γεμάτο ζωντάνια και κέφι. Στο δεύτερο έργο, τα πορτρέτα έξι γυναικών αντικατοπτρίζουν με τρυφερότητα, χιούμορ και νοσταλγία τις συνέπειες του χρόνου και των γηρατειών.

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων στη Λευκωσία

 

1/6 Ομάδα: Yossi Berg and Oded Graf Dance Theater (Ισραήλ)Θέατρο Παλλάς

Έργο: «4Men, Alice, Bach and the Deer»

Η παράσταση των Yossi Berg και Oded Graf είναι μια χιουμοριστική σκοτεινή φαντασίωση που εκτελείται με συνοδεία τη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Τέσσερις άνδρες προσπαθούν να βρουν τον απόλυτο «άντρα» και τολμούν να αμφισβητήσουν την ύπαρξή του. Ένα ευχάριστο και πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει κείμενο, τραγούδι και χορό, που επευφημήθηκε από τους κριτικούς ως «εντυπωσιακή, αξέχαστη, ποιητική και απροσδόκητη παράσταση”.

 

7/6 Ομάδα: ROOTLESSROOT (Ελλάδα) – Θέατρο Παλλάς

Έργο: “W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)” (2014)

 

9/6 Ομάδα: HURyCAN (Ισπανία)  – Στέγη Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας

Έργο: “Je te haime” (2013)

 

21/6 Ομάδα: Cie Twain Physical Dance (Ιταλία) – Θέατρο Παλλάς

Έργα: Lei e Trancredi, denunce di corpi parlanti”

 

Η παράσταση της Loredana Parrella  προχωρεί σε μια προσωπική εξερεύνηση του σύγχρονου κόσμου. Επτά χορευτές ενσαρκώνουν ήρωες μεσαιωνικών σταυροφοριών, νεαρά παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, μαθητές και αστυνομία στις ταραχές στα χρόνια της ιταλικής τρομοκρατίας. Η χορογραφία φτάνει σε μια συναισθηματική έκφραση καίρια και καθαρή, επιτρέποντας στα σώματα των ερμηνευτών να φωνάζουν ταυτόχρονα την καταγγελία, τη θλίψη και την αγάπη, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η αγνότητα του ανθρώπινου όντος.

 

28/6  Κύπρος – Θέατρο Παλλάς

 

Ομάδα: Julia Brendle σε συνεργασία με Μάριο Κων/νου, Έργο: Within & Between

«Η υλικότητα του υποκειμένου (…) μπορεί να ταυτοποιηθεί. Είναι όλα

εκείνα τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παρουσίας

και συν-παρουσίας. Τα κατεξοχήν υλικά της συμπεριφοράς είναι

το βλέμμα, οι χειρονομίες, οι στάσεις του σώματος και οι λεκτικές

πρακτικές που οι άνθρωποι εμπρόθετα ή όχι προσδίδουν

στις καταστάσεις (…)

 

Ομάδα: Φώτης Νικολάου,  Έργο: Inland

Η ενδοχώρα.

Περιοχή μιας χώρας που εκτείνεται προς το εσωτερικό της μακριά

από τα παράλια ή τα σύνορα.

Η γη που βρίσκεται προς το εσωτερικό της χώρας.

Το μέσα.

Ένα ταξίδι μέσα…

 

Ομάδα: Ασώματες Δυνάμεις – Μάχη Δημητριάδου Lindahl, Έργο: Πύλη

Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως.

Πύλη είναι μια συμβολική έννοια που σηματοδοτεί το πέρασμα από μια κατάσταση συνειδητότητας σε μια άλλη. Μια πορεία που μας μεταμορφώνει και μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην ουσία μας, σε μια κατάσταση ψυχής λίγο πιο συνειδητή, φωτεινή και γαλήνια.

 

Ομάδα: Μιλένα Ugren Κούλας, Έργο: Happiness

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ευτυχία είναι το τέλος και ο σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης. H ευτυχία δεν είναι απόλαυση, αλλά ούτε και αρετή. Η ευτυχία είναι η άσκηση της αρετής. H ευτυχία κερδίζεται μόνο στο τέλος της ζωής κάποιου. Άρα είναι στόχος και όχι μια προσωρινή κατάσταση.

 

Είσοδος: €5 | Για όλες τις παραστάσεις €20 (ισχύει για Λεμεσό και Λευκωσία)

Ελεύθερη είσοδος για μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες χορού

 

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30

 

Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ/ 77 77 77 45, E-tickets: www.rialto.com.cy

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ/ 22 410 181*

Στέγη Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας / 22 780 960*

(*κρατήσεις μόνο τη μέρα της παράστασης από τις 16:00)

 

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *